keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Lapsia häihin... Kyllä vai ei?

Yksi hääjuhlan luonteeseen vaikuttavista isoista päätöksistä on se, että kutsutaanko häihin lapsia vaiko ei. Täytyy myöntää, että meilläkin tämä asia on ollut aikamoisessa puinnissa. Olen myös seurannut aiheen tiimoilta keskustelua hääpalstoilla ja facebookin hääryhmissä, ja esille on nostettu hyviä eri ajatuksia lapsettomien häiden kannalta ja niitä vastaan. Käyn tässä läpi hieman meidän ajatuksia liittyen tähän lapsikysymykseen peilaten niitä keskusteluissa esiin nousseisiin näkökantoihin.

Meillä ei ole omia lapsia, eikä suunnitelmissa ole sellaisia hankkia vielä moneen vuoteen. Pidämme kuitenkin molemmat lapsista todella paljon. Lähipiirissämme jälkikasvua on jo aika iso katras, ja sieltä löytyy aivan ihania ja todella rakkaita veijareita, joiden läsnäolo häissä olisi varmasti piristävää. 

Kallis reissu?

Suurin osa lapsellista häävieraistamme asuu joko toisessa kaupungissa, tai jopa eri maassa kuin missä häät pidetään. Mikäli emme sisällytä lapsia hääkutsuun, tulisi heidän hankkia lapsenvahti ainakin pariksi päiväksi, Irlannista matkustaville jopa pitkäksi viikonlopuksi. Tämä asettaa oman haasteensa vieraille. Toisaalta Irlannista tuleville lasten tuominen häihin olisi heille iso lisäkustannus, ja häihin saapumisen tekemä lovi kukkaroon voisi olla harmittavan suuri. 

Aikuisten "omaa aikaa" ?

Hääryhmien lapsikeskusteluissa on korostettu usein sitä, että lapsettomissa häissä vieraat pystyisivät keskittymään juhlasta nauttimiseen lasten vahtimisen ja viihdyttämisen sijaan. Näin sen itsekin ajattelisin. Olisiko häät hyvä tekosyy ottaa aikaa aikuisten seurassa viettämiseen, juhlimiseen ja rentoutumiseen? Lapsellisissa häissä vanhemmat joutuisivat todennäköisesti myös lähteä häistä aiemmin lapsien nukkumaanmenotouhuihin. Tämä saattaisi harmittaa paitsi vanhempia, myös hääparia. Ehdottomasti mekin haluaisimme, että meille rakkaat ihmiset juhlisivat kanssamme mahdollisimman pitkään.Pienemmällä budjetilla/stressillä?

Tietenkin lapsiasia on myös kustannus- ja stressikysymys hääparille. Mikäli me kutsuisimme häihin lapsia, haluaisin hoitaa tämän kunnolla. Vähän ylihuolehtivana ihmisenä/morsiamena todennäköisesti ottaisin asiasta hirveän stressin, ja homma lähtisi helposti minulle tuttuun tapaan hieman lapasesta. Häissä, ja etenkin meidän kahden kulttuurin ja kielen häissä, on ihan hirveästi järjestettävää. Lasten sisällyttäminen hääjuhlaan tarkoittaisi minun kohdalla hyvin mahdollisesti lisäkustannuksia jo siitä, että kehittäisin juhlapaikalle vaikka minkämoista kasvomaalausta, nukketeatteria, ilmapalloeläimiä ja pelle-esityksiä. Hoitajakin olisi hyvä palkata. Mutta kustannusasiaan liittyen on lisäksi hyvä muistaa, että usein catering laskuttaa lapsista vähintään puolen hinnan normaalista menuhinnasta.

Lapselliset häät vai hääeleganssi? Onko se joko tai?

Luonnollisesti lapsiasiaan liittyy myös se puoli, mitä monet pitävät itsekkäänä ajatteluna. Nimittäin se, että haluaako hääpari ylipäätään, että lapset ovat osa hääpäivää. Lapsellisiin häihin liittyy usein luonnolliset lasten touhut kuten juoksentelu, itkeminen, sottaaminen yms. mitkä kaikki ovat lapsille ihan sallittuja juttuja... :) Jotkut ajattelevat, että tämä saattaa vähentää hääpäivän arvokkuutta, mikä nyt sinänsä ei välttämättä ole mikään tuulesta temmattua ajatus, jos tälläiset asiat hääparia häiritsisivät. Tämäkin kiteytyy siihen, että tämä riippuu ihan siitä, mitä asioita hääpari pitää arvossa, mitkä heitä harmittaisivat, ja mitä he päivältään toivovat.

Soveltuuko hääpaikka lapsiystävällisiin häihin?

Lisäksi on hyvä mietittiä hääpaikan soveltuvuus lapsellisiin häihin. Meidän juhlatilamme ei ole tähän paras mahdollinen. Koska aiomme käyttää juhlatilan ainoan "perähuoneen" tanssilattiana, ei tilassa ole mitään erillistä huonetta, jossa lapset voisivat rauhassa puuhastella. Lisäksi juhlatilan sijainti veden äärellä tarkoittaisi, että lapset tarvitsivat jatkuvasti silmäparin huolehtimaan, että kaikki pysyvät turvallisesti kuivalla maalla. 

Millä oikeasti on väliä?

Kun asiaa pidempään tuumailimme, huomasimme että haluaisimme mieluiten häistämme aikuisten juhlan. Asiasta olisi mielestäni kuitenkin hyvä jutella lapsellisille vieraille jo hyvissä ajoin etukäteen, jotta he osaavat varautua tähän. Lisäksi, jos jollekulle lapsenvahdin saamisesta tulee ylitsepääsemätön ongelma, tietenkin meille on tärkeintä, että vieraamme pääsevät juhlistamaan kanssamme tärkeää päivää. Täysin joustamattomiksi emme siis aio ryhtyä. Ja luonnollisesti pienet vauvelit ovat sitten asia erikseen. 

Haasteena kohteliaat kutsut?

Aikuisten kesken juhlittavista häistä tulisi mielestäni mainita hääkutsussa mahdollisimman selkeästi ja ystävällisesti. Toiset jättävät kutsusta esimerkiksi nimen perästä pois kohdan "perheineen". Minusta olisi kuitenkin hyvä, että asian sanoisi vielä jotenkin vähän selkeämmin, että ei tulisi epäselvyyksiä. Esimerkiksi "Vaikka tykkäämmekin lapsista todella paljon, niin nämä juhlat juhlitaan aikuisten kesken" voisi toimia hyvin. 

Jätämme tämän asian vielä hautumaan, mutta nämä ovat tämän hetken mietteet... :) Tulipa tästä pitkä pohdinta!

Lisää keskustelua

Blogivinkkinä vielä aiheesta kiinnostuneille, että jos haluatte tustutua aikasta kiihkeään, mutta mielenkiintoiseen keskusteluun aiheesta, surffaa Blogherissa olleeseen postaukseen "Don't be selfish by having a child free wedding"Veryerin- blogissa oli tehty em postaukselle myös varsin naseva vastine. "Why it's okay to have a kid free wedding


4 kommenttia:

 1. Meillä oli lapsettomat, ihan selkeästi aikuisten juhlat. Tosin kun ei meidän lähipiirissä ole lapsia, ainut jolla on lapsia on miehen isä. Ja meillä kun on sekin, että me kun ei vaan tykätä lapsista, ja jo pelkkä ajatus näistä kahdesta vauhtivintiöstä siellä tylsistyneenä temmeltämässä... Juuei kiitos. Ja kun muutenkin jouduttiin rajaamaan joitain kavereita vielä pois kun ei tilaan mahtunut, niin ei siihen niitä lapsiakaan olisi mahtunut.

  Muotoiltiin tälläin juhlainfoon, mikä sujautettiin jokaiseen kutsuun: 6. Jälkikasvu
  Koska juhlassa on tarjolla naista (ja miestä) vahvempaa juotavaa, pyydämme jättämään jälkikasvun selvinpäin
  olevien hoitajien huomaan kotikulmille. Huomioittehan, että kutsu koskee vain kuoreen merkittyjä henkilöitä.

  Ja tämä oli heille täysin hyväksyttävää. Tokihan he joutuivat lapsille hoitajan hankkimaan, ja sattuipa sitten juhlapäivänä niin mukavasti, että kun he lapsia hoitoon veivät (jollekin kissankumminkaimantytölle Tampereelle, kun asuvat Helsingissä ja juhlittiin Ikaalisissa), niin tämä hoitajatar oli sitten päättänyt, että hänellä on jotkut pippalot, hänen pitää päästä ajoissa muksuista eroon.

  Noh, appi vaimoineen lähti sitten jo (heidän kohdalla pikaisten) kahvien jälkeen jälkikasvua hakemaan...

  Ja janoisimmat sankarit sihauttivat tölkit auki ennen kun me edes oltiin paikalla (en tajunnut BM:lle sanoa kun luulin että mies sanoi, että kenelläkään ei ole tölkkiä kädessä ennen kun lupa annetaan), eli ei se tosiaan olisi ollut lapsille. Ja kun me muutenkin kaverimme tunnetaan, sen verran sieniä.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän täysin! Hyvä pointti tuo, että ei ne aikuisten alkoholliset iltamat ole varmastikaan mikään lapselle sopiva tai mieluinen tilaisuus. Ja onpa teillä tosiaan ollu janoisia vieraita, huh! Oliko teillä heti siis juomat kaikki esillä vai oliko ne tuonut vallan omat eväät? ;)

   Poista
 2. Me sanottiin ennen kutsujen lähettämistä lähes kaikille lapsellisille naamatusten, että ollaan järjestämässä häitä ja emme kutsu lapsia, toivottavasti ymmärrätte. Kaikki ymmärsivät, joille sanottiin. Mutta sitten kun lähetettiin kutsuja, niin ne harvat, joille ei oltu ehditty sanoa kasvotusten, eivät tainneet ymmärtää yhtä hyvin, ja tästä tuli pientä konfliktia.... Eli suosittelen kasvokkain asian sanomista, niin sen voi jättää pois koko kutsusta. :) Monet lapselliset jopa sanoivat, että "ei me oltaisi haluttukaan tuota meidän 5-vuotiasta tuoda, kun on kyseessä iltajuhlat" (häät alkoivat vasta klo 18) ja oli kivempi aikuisille päästä juhlimaan aikuisten kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun teillä meni noin kivuttomasti! :) Munki mielestä toi on kans just fiksua kutsutuille sanoa suoraan jo ennen kutsujen lähettämistä. Ajattelisi, että tulisi heillekin sellainen olo että tää päätös ollaan tehty harkinnalla, ja annetaan aikaa varautua lastenhoitoihin yms... :)

   Poista